Från Kapiri Mposhi till Lusaka och direkt vidare till Livingstone

2016-01-05 | 20:32:36 | Östafrika
Lusaka är en stor och enligt mig rätt tråkig stad (om du inte känner någon). Dock är busstationen här ett rent helvete (precis som i alla storstäder där jag har varit skulle jag säga). Tror seriöst jag fick 25 frågor om jag behövde köpa biljett och jag fick liksom kramp i käkarna för att le och försöka svara vänligt men bestämt att jag redan hade en biljett :-) Samtidigt är det minst 10 killar som står och drar i dig när du hoppar av en buss för att erbjuda dig en taxi. Säger bara pruta. Först och främst, alla kommer vilja köra dig för att du är vit och har pengar. Dom kommer att blåsa dig rejält om du inte lägger ner lite tid på att förhandla. Utnyttja att det är 10 stycken som krigar om dig som kund. Typ nåt sånt...  Så kanske du får ett rimligt pris även om du självklart kommer betala mycket mer än en local. Här på busstationen var det dessutom en tjej som ville plocka på sig lite av mina prylar. Kände hur hon fipplade med handen i min midja så jag greppade tag i handen, höll kvar och vände mig om samtidigt som jag gav henne den största mördarblicken jag någonsin gett någon. Stod o väntade på bussen jag redan hade biljett till när detta hände så resten av tiden stod jag liksom och tittade på henne med världens argaste ögon. Jag kokade. Att jag fick ett hånleende tillbaka gjorde liksom inte att min ilska minskade...

Från Lusaka till Livingstone samma dag. Det tar ca 7 timmar med buss från Lusaka till Livingstone och här kan du få åka riktigt bekvämt eller så hamnar du bredvid en stor african mama som tar upp sitt och halva ditt säte, vilket då såklart hände mig. Satt med bälteshållaren ca 5 centimeter in på högra skinkan. Jag var trött efter tågresan på 64 timmar och hade dessutom även rest 4 timmar från Kapiri Mposhi till Lusaka i en minibuss där jag seriöst satt som en köttbulle med knäna uppe vid brösten (hade ont i svanskotan 3 dagar efteråt, kul!!!), dessutom hade vi sällskap av kycklingar som bajsade. Jaja. I början var det en skrikande präst på bussen mot Livingstone, som dessutom ville ha gåvor för att han stod där och skrek när jag försökte sova... Jag var trött och ville bara sova trots bälteshållaren i skinkan, men så fort jag blundade pickade african mama mig på axeln och skulle prata. Pluggade i hörlurarna och blundade. Hon pickade. Till slut fick hon sitta där och picka, jag var helt slut med noll energi på kontot. Då började hon spela musik från sin mobiletelefon utan hörlurar. Ni kan ju tänka er afrikansk musik ur en gammalgammal telefon på högsta möjliga volym. Älskade livet där och då hahaha.

Kom fram sent till Livingstone tillsammans med Anna och Sonja, två tyska tjejer som jag också träffade på tåget från Tanzania. Checkade in på Livingstone Backpackers som var otroligt trevligt. Bra läge, trevligt poolområde och bra möjlighet för att laga egen mat! Blev lite nudlar som kostade ca 2 kr paketet några måltider. Effektivt sätt att dra ner kostnaden på :P Dock var Livingstone kokande hett och det var strömavbrott i princip hela tiden (det var strömavbrott hela tiden jämt och ständigt överallt, dom har extrema problem med energiförsörjningen både i Tanzania och Zambia. Det är schemalagda strömavbrott varje dag och ibland mer än så.) Att jag inte hade vilat ordentligt på typ en vecka och hade rest så himla mycket, ätit dåligt dagen då jag reste från New Kapiri Mposhi till Livingstone gjorde att jag mådde piss mina första dagar där. Kroppen var helt slut och dessutom överhettad. Det gick dock bra ändå för jag hann med alla äventyr som jag ville vid Victoriafallen innan jag åkte vidare till Malawi... Åkte dessutom över till Zimbabwe och spenderade några nätter där!

I minibussen mellan New Kapiri Mposhi & Lusaka


Livingstone backpackers! 

Kommentarer
Postat av: mormor

Tur att inte mormor var med <3

2016-01-08 @ 09:22:06

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback