15 packtips till den som ska backpacka i värmen

2016-04-20 | 16:52:00 | Östafrika, förberedelser
Det här med att packa när man ska iväg på en längre resa... Det är svårt om man inte har levt i en ryggsäck förut och det blir ju snabbt tungt om man inte tänker efter. Jag skrev ihop några punkter som jag själv har använt mig av eller tänkt på! Måste dock säga att det allra viktigaste är att skriva en packlista för att sedan sålla bort onödiga saker, och framför allt hålla sig till den här listan och inte slänga ner massa annat.

 
1. Lämna handduken hemma och använd en sarrong istället. Eller två! Jag använder sarronger som handduk, som täcke på natten, som filt om det är en kylig kväll, jag knyter den som en väska, lindar den runt huvudet om det är dammigt för att skydda håret mot smuts, som solskydd på axlarna om man går på långpromenad och som kudde ibland. Möjligheterna är oändliga! Även bra att skyla sig med. 

2. Investera i ett sidenlakan. Väger ingenting, tar ingen plats och är många gånger en räddare i nöden på lite mindre städade ställen! 

3. Klädval... Folk struntar egentligen i vad du har för kläder, några basic t-shirtar & linnen, ett par shorts, tunna långa byxor, en långkjol och ett par klänningar kommer man väldigt långt på. En långärmad lite varmare tröja är dock inte att förkasta. 

 
4. Flipflops kommer bli dina bästa vänner som göra att du smälter in i omgivningen, och dessutom är dessa lätta att packa ner i väskan... Gympadojor är också skönt att ha, och en nödvändighet om man ska vandra eller liknande.  

5. Köp en schampookaka. Den kan inte läcka/explodera och väger ingenting. Säger bara Lush!!!

6. Köp en dryg liten tvål. Finns också på Lush... Värd några extra kronor för att den håller så länge trots minimal storlek!

 
7. Packpåsar kanske inte gör packningen lättare, men det är ju så smidigt (och väger inget extra). Jag har fem stycken i olika färger som ser ut som gympapåsar. Inhandlades på Naturkompaniet. 

8. Fem kilo kamerautrustning är inte värt (om man inte ska på safari eller liknande). Det är tungt, jag lovar. En bättre kompaktkamera (jag har en Fujifilm X30 som är toppen) eller en systemkamera med ett lättare objektiv räcker.

9. Försök minimera läkemedel och omplåstring men spara inte in på något livsviktigt. Speciellt inte om du kommer resa ute på landsbygder eller i extremt fattiga länder. Jag har åkt på infekterade sår i Ghana och då vill man ha både bra rengöring och kompressorer/stora plåster helst för många ombyten. Resorb måste också med!

 
10. Hellre för mycket solkräm än för lite, det är tungt att bära men solen bränner. På min resa i Afrika stötte jag på rätt många albinos (är vanligt i Afrika, speciellt östra delarna) så när det var dags för hemfärd skänkte jag mina överblivna flaskor till dem. 
 
11. Ta med kläder som redan är lite slitna. Om du hittar något på plats som du vill köpa i klädesväg så kan du förmodligen ge bort ditt gamla plagg till någon som verkligen behöver det.

12. Res med smartphone och köp guideböcker digitalt om du vill använda dig av dessa. Det blir dessutom billigare! Jag har oftast köpt mina ifrån Lonely Planet och laddar sedan upp pdf:erna på dropbox. Här kan man även ha kopia på pass, flygbiljetter och en grov reseplan. Även bra att ha tillgång till internet för att kolla upp saker. GPS och nödficklampa är dessutom bra ibland...

 
13. Skippa ficklampan o kör på en lätt pannlampa istället!

14. Investera i en läsplatta om du är en bokslukare. Jag äger ingen och läste därför inte så mycket under min resa (tog med tre böcker från början och bytte ut några på vägen men det var svårt att hitta böcker som jag fann intressanta). Många som jag träffade på resande fot hade dock sina läsplattor och kunde därför fylla på med nya böcker de ville läsa hela tiden, perfekt ju!

15. Något som ökar på vikten (bara lite men ändå) men som jag tycker är guldvärt; portabel laddare. Jag la ner cirka 500 kr på min, och kunde ladda både kamera och mobil med den. Om jag bara laddade mobilen kunde jag ladda den fullt ca 8 gånger. Extremt värt när det är strömavbrott (vilket händer hela tiden i alla fall i stora delar av Afrika), om man spenderar dagar på ett tåg eller om man ska resa en hel dag och vill kunna lyssna på poddar/musik. Är även bra att ha om man sover i tält, då man ändå kan ladda telefonen över natten.


Happy packing! 

Kommentarer
Postat av: mormor

Tack för tipsen. De passar även bra för cykelsemester i Sverige

2016-04-26 @ 22:57:50

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback