Sista inlägget

2013-10-16 | 00:51:34 | Allmänt | Kommentarer (0)
Hade ju tänkt blogga lite ordentligt innan jag åker men tiden fanns verkligen inte. Nu vill jag bara sova. Vi hörs när jag får tillgång till internet! Tills dess får ni ha det så himla bra! 

Dags för mig att testa mina vingar ;)

hädanefter

2013-10-13 | 17:27:08 | Natur, Växtlighet | Kommentarer (0)

Strike a pose

2013-10-13 | 17:19:11 | Porträtt, Människor | Kommentarer (3)
Plugga.. jo tjena! Jag har varit ute och fångat hösten på bästa sätt, med kameran! Har inte hunnit njuta av hösten på hela veckan och kände att nu har ju snart alla löven fallit av träden. Så jävla värt det, vem bryr som om ett bra provresultat när man fånga lite bilder istället? ;)


13 oktober

2013-10-13 | 15:34:48 | Instagram | Kommentarer (0)
En fin söndag! Idag har jag packat och lagt fram det mesta, fikat med farfar och Sonja och nu ska jag börja plugga till mitt naturkunskapsprov imorgon. Det sista provet! Jag har bara haft två lektioner på det här kapitlet och jag har inte pluggat någonting så vi får väl helt enkelt se hur det går.. Nu är det i alla fall färdigtjatat om allt plugg jag måste göra, imorgon är det allra mesta klart. Pust. 

Annars då? Jag unnar mig med god mat. Igår blev det sushi till lunch, fläskfile & bea till kvällsmat och ikväll blir det tacos. Äter allt sånt där som jag är sugen på nu dagarna innan jag åker hehe. Kram på er! 


lite motivering

2013-10-12 | 16:54:35 | Volontär, Ghana | Kommentarer (0)
En lördag fylld med massor av plugg och massor av packning. Tanken på att det är 4 dagar kvar till avresa är det enda som håller mig motiverad till pluggeriet just nu, jag är så trött på att plugga! Det är så mycket annat jag vill göra innan jag åker.. men på måndag eftermiddag, då är allt över. Då har jag två kvällar på mig att mysa och fixa med det sista. Här kommer lite bilder från huset/gården där jag kommer bo, som den tidigare volontären Ida har tagit. Hon kom hem för bara några veckor sedan och var med och hjälpte till med förberedelserna på barnhemmet innan barnen kunde börja flytta in! Foto: Ida Pettersson

farmor

2013-10-10 | 20:53:41 | Allmänt | Kommentarer (2)
Min dag idag har varit allt annat än bra så jag lägger bort tankarna lite och tänker på gårdagen istället. Eftermiddagen spenderade jag och Vilma hos farmor där vi åt pannkaka, pratade, tittade på gamla bilder och hade det trevligt. Avslutades med ansiktsbehandling och färgade ögonfransar lagom inför Ghana. Helt perfekt! En jättemysig eftermiddag med världens bästa farmor. Lite kvalitetstid är ju aldrig fel liksom, speciellt inte när man ska åka bort ett tag. 

Fick dessutom detta fina halsband. Ett lyckohalsband som
kommer att hänga runt min hals där i Ghana jämt och ständigt. 

Packlistan

2013-10-09 | 19:00:35 | Volontär, Ghana | Kommentarer (0)
Idag tog vi en shoppingrunda på apoteket och ica för inhandling av mitt "lilla" reseapotek.. 

- Resorb
- Våtservetter (storpack+enskilda)
- Tandkräm
- Tvål, schampoo & balsam
- Handdesinfektion (storpack+liten) 
- Mygga roll-on
- Nässpray
- Topz
- Plåster (vanliga+skavsår)
- Lariam (malariaprofylax)
- Dimor (turistdiaré)
- Hydrokortisonsalva. (jag är såå torr och har fått utslag, så hoppas att det ska hjälpa, blev rekommenderad denna av infektionskliniken). 

Vi hade en hel del hemma, och dessa saker har jag inte tagit med här. T.ex. ipren & torrschampoo. 

Andra grejer som jag har köpt speciellt inför resan: 
- Impregnerat myggnät (infektionsmottagningen)
- Resehandduk stor (claes ohlsson) 
- Resehandduk liten (intersport) 
- Sidenreselakan (volontärresor)
- Pannlampa, adapter & förstahjälpenkit kommer också från Clas Ohlsson. 

En hel del grejer! Det här är nog det jag kommer visa upp av min packning. Andra saker jag ska ha med är ju kläder, skor och allt sådant. Alltså väldigt individuella saker, men tror dessa grejer kan vara bra för de flesta som ska resa iväg att ha! Om en vecka vid den här tiden har jag bara några timmar kvar innan jag har landat i Accra...

8 oktober

2013-10-08 | 17:15:55 | Volontär, Ghana | Kommentarer (0)
Hej ångest. Plugghögen växer snabbare än en flodvåg och som det ser ut just nu kommer jag behöva ägna all min vakna tid åt att plugga och jag får nog skita i att packa och allt sånt inför Ghana och istället bara ha med mig det jag åker i... Naaat. Nej men ärligt, jag har sådär riktigt mycket att göra så man inte vet var man ska börja och därför inte börjar någonstans och istället mår ännu sämre... Så nu ska jag ta tag i mitt liv genom att göra en planering av all min vakna tid av den vecka som jag har kvar här i Sverige och därefter också försöka få någonting gjort! Det blir att plugga hela kvällarna efter skolan och gå upp tidigt på mornarna.. hehe. 

Men nu till något lite roligare och det som är anledningen (och gör allt värt) till att jag har så mycket plugg. Ghana! Sara har för första gången sedan hon kom ner uppdaterat lite på facebook och instagram! Tidigare har jag bara fått information från Katarina. På bilden kan ni se Moses som också har fått komma till barnhemmet. Nu vill jag bara spola fram tiden en vecka, men också bara låta det vara såhär föralltid på något sätt. Alla förväntningar och veta att man snart kommer att få förverkliga sin dröm. Det är en rätt bra och häftig känsla. 

Mitt hjärta smälter lite, så himla söt. 

en dröm

2013-10-07 | 23:03:11 | Allmänt | Kommentarer (0)
"Jag vill göra någonting för att motverka alla dessa hemskheter. Jag vill att alla ska hjälpas åt och göra något för alla utsatta människor, men många är för bekväma. Det kan låta orättvist, men det är sanningen och jag tror det är anledningen till att inte fler engagerar sig i att hjälpa de utsatta. Det finns organisationer som hjälper utsatta som man kan gå med i, men osäkerheten om det verkligen går till rätt saker och leder till den hjälp som människorna behöver finns ju där. Men jag vill hjälpa dessa människor som har det sämre än jag. Många artiklar, fotografier, filmer och sånger har inspirerat mig, men jag vill se förändring. Jag vill vara på plats och se att det hjälper. Jag är inte mycket för småsaker, det känns inte som att en femma här tjuga där hjälper så mycket, men jag inser att de är de små sakerna jag och många andra måste börja med att för att få en förändring. Många är vi på god väg, men vi är fler som behöver börja engagera oss för en bättre värld, där alla får leva utefter de mänskliga rättigheterna. För att få folket att bli mer engagerat behöver vi inspirera, inspiration skapar motivation och motivation leder många gånger till handling. Galor och konserter är bra sätt att inspirera folk, men även andra saker som skapar gemenskap är något som inspirerar. Vi behöver hitta något som skapar motivation. Jag tänker på alla de som legat på latsidan hela vintern men som anmält sig till att springa till exempel Göteborgsvarvet såhär på våren. De börjar träna för att sedan få se sitt resultat när de springer det här varvet. De fick motivation, och visst blir det lättare att springa 21 km när man gör det med tusentals andra än när man står där i spåret och ska ta sig genom sträckan själv? Det jag menar är att tillsammans kan vi hjälpas åt och då även få se ett större resultat. Vi kan lyfta varandra, sätta krav på varandra och det är när vi bestämmer oss för att samarbeta som vi kan uppnå riktiga resultat. 
Vi behöver göra något tillsammans och det kan vara allt från en avgift för att få vara med i ett halvt maraton, betala för en välgörenhetskonsert eller bara att skänka en femma här och där. Om alla hjälps åt så kommer vi att inspirera varandra."

Det här är ett litet utdrag ur en del av en uppsats som jag skrev våren i ettan i gymnasiet. Blev glad när jag läste den, och inser var jag nu är påväg, två år senare. Som att förverkliga en dröm som jag på något sätt alltid haft. 

Lite update såhär från mig på söndagskvällen!

2013-10-06 | 21:05:27 | Volontär, Ghana | Kommentarer (0)
Insamlingen
Med mindre än en och en halv vecka kvar till avresa vill jag bara påminna om insamlingen som jag håller i. Ta chansen nu och var med och gör skillnad, samtidigt som du kan vara säker på att allt går fram! Varenda krona är av stort värde och går alltså till någon som verkligen behöver det. Jag kommer själv att vara på plats och sköta allt samt se var hjälpen verkligen behövs som mest. Jag kommer även att rådgöra med Katarina som håller i Ghanatravel! 

Vill du vara med och hjälpa till så för du över pengarna du vill sponsra till följande konto:
934 676 174-6 Clearnr: 8424-4

Skriv mer än gärna ditt namn så att jag kan tacka dig personligen, din gåva betyder mycket! 
Jag kommer självklart att uppdatera om insamlingen och var pengarna gick här i bloggen när jag får tillfälle! 
Vill du läsa mer om insamlingen så finns det mer information här & här! Du kan också mejla mig på jennie.rosendal@live.se. 

Bloggen
Internetuppkopplingen i byn verkar minst sagt bristfällig och jag har inte så stora förhoppningar om att kunna blogga när jag är på plats där. Men när vi är på äventyr och har bättre tillgång till internet kanske det kommer en liten update. Jag kommer att skriva dagboksinlägg i min personliga skrivbok och kommer nog i efterhand istället publicera delar av det jag har skrivit, samt berätta om andra saker om resan! Framför allt kommer jag att bjuda på mängder av bilder! Väl på plats vill jag inte känna ångest över att jag inte har möjlighet att kunna blogga utan istället släppa allt sådant och fokusera på barnen, Ghana och nuet. Har jag möjlighet kommer det vara en fröjd att få lite kontakt med resten av världen, så kika in och lämna en kommentar och kanske kommer det uppdatering ibland! Katarina lyckas hålla uppe sin blogg helt okej faktiskt, så vi får väl se hur det går helt enkelt! 

Övrigt
Farmor och Conny kom förbi idag också, med lite roliga presenter som jag ska ta med till barnen! Trumpinnar, mungigor och några blåsinstrument i plast som jag själv lekte med när jag var barn (jag vet inte vad det kallas men ni kan se bild nedan). Ghana verkar vara musikens land så det blir säkert uppskattat! 

Hahaha låter sjukt högt när man sjunger och pratar i dessa, kommer bli ett rent helvete ;) 

liten rundtur på fotografiska

2013-10-05 | 19:18:00 | Allmänt | Kommentarer (0)
Dagen har jag spenderat i Stockholm på bland annat fotografiska tillsammans med familjen! Det var 4 utställningar, och 3 av dessa var helt fantastiska, speciellt en. Tänkte visa och berätta lite, för det är så viktigt. Fotograferade bara de tre uställningar som jag fastnade så otroligt för, så här har ni dem, och lite text. 

Pieter Hugo, This must be the place
Pieter Hugo växte upp i ett land med rasåtskillnad. Under apartheidtiden i Sydafrika betraktades vita som fullvärdiga medborgare medan svarta var segregerade, marginaliserade och illa behandlade. När apartheid avskaffades 1994 förbättrades förhållandena för de svarta, men många orättvisor kvarstod. Hugo, som betecknar sig själv som en ”politisk-med-litet-p fotograf”, kunde inte blunda för situationen och började undersöka ämnen som samhället föredrog att ignorera. Beslutet att fotografera de underrepresenterade förde honom från hans hemstad Kapstaden till andra platser på den afrikanska kontinenten där liknande förhållanden råder, ofta som en följd av kolonialismen. Hans slående bilder tvingar betraktaren att lägga märke till personer, platser och ögonblick som annars lätt glöms bort.
Källa

Hugo hade fotograferat en plats som berörde mig lite extra. Nämligen en "marknad" (hur kan det kallas marknad?!) utanför Accra. Jag har fotograferat berättelsen om platsen och den kan ni läsa lite längre ner. Ni förstår nog varför jag blev lite extra berörd, om en och en halv vecka kommer jag själv att befinna mig i Accra. 


 

 

En skildring av välfärdens ände. Det gör ont. 

Inta Ruka, You and me
Helt fantastiska människoporträtt med en ännu mer fantastisk ljussättning. Just bilden nedanför tycker jag är härlig men det var inte den som fångade mig mest. Det fanns nämligen en hel vägg med bilder med så perfekta skildringar med underbara kontraster och det var svårt att slita sig. 
Nu har vi kommit till den bästa utställningen. Utställningen som gjorde att jag tvingade med mig familjen till Stockholm för att hinna gå på den innan den skulle försvinna (den plockas ner imorgon). Utställningen med helt fantasiska fotografier, som är så otroligt viktiga för hela vårt samhälle att ta del utav. Det här påverkar nämligen oss alla.

Marcus Bleasdale, Farming out of Poverty
Den världsberömde fotojournalisten Marcus Bleasdale har under en månad rest runt i Afrika och Latinamerika för att belysa de kraftfulla insatser som görs av One Acre Fund, Root Capital, COMACO – Community Markets for Conservation, och KickStart.

Utvecklingsländernas småbrukare, varav de flesta är kvinnor, känner alltför väl till hur det är att leva i misär. Som om tiden stod stilla bor och arbetar de ungefär på samma sätt som deras förfäder gjorde för hundra år sedan. På grund av uttjänta frön, mager jord, primitiva lagringslokaler, dåliga vägar och brist på både kapital och kredit, ger deras skördar mindre än en fjärdedel jämfört med västerländska jordbrukares.

Småbrukarnas dagliga drama utspelar sig mot bakgrund av en utmaning av globala mått: för att livnära en växande befolkning måste världens matproduktion nästan fördubblas fram till 2050. Om dessa jordbrukare lyckas så gör kanske vi också det.

Fattiga jordbrukare är inte ett problem att lösa, de är lösningen.
-Bill Gates

Marcus Bleasdale är en dokumentärfotograf som använder sina bilder för att påverka beslutsfattare världen över. Hans arbeten om mänskliga rättigheter och konflikter har visats för USA:s senat och representanthus, FN, samt det brittiska parlamentet. Hans fotografier har också publicerats i New Yorker, New York Times, TIME, Newsweek och National Geographic.
Källa


Nu förstår ni varför den var så viktig. För att se en lika viktig film och för att se mer kan ni klicka här!

UPDATE: Det verkar som att utställningen har förlängts till den 27 Oktober så har ni chans att se denna underbara uställning med ännu fler fotografier än de jag har visat upp här så gör det!


jag själv

2013-10-03 | 18:35:00 | Porträtt, Människor | Kommentarer (0)
Jag hade tänkt redigera om min headerbild när jag fastnade framför den här bilden. Så nu har jag setat och paltat i photoshop alldeles för länge istället för att räkna matte, men så får det vara ibland. Har inte visat den förut så kanske inte gör något att det är lite gammalt material! 

 

älskade höst

2013-10-03 | 18:04:00 | Natur, Växtlighet | Kommentarer (0)
Jag är så glad över att ghanaresan blir av i mitten av oktober och inte i början (min planering först), för tusan vad härlig hösten är just nu! När solen skiner och luften är sådär riktigt frisk går det ju inte att motstå att dra lite i mungiporna! Så mycket energi! Förhoppningsvis hinner jag fota lite höst innan jag åker, kanske till och med en riktig photoshoot med modell och allt? Vi får se hur det går, mitt tidschema är sådär lagom pressat. Sålänge får jag vara nöjd med dessa bilder som jag tog nu precis innan solen gick ner! :-)3 oktober

2013-10-03 | 15:25:31 | Allmänt | Kommentarer (0)
Sitter och jobbar med matten, går rätt sådär faktiskt.. knappt sådär... typ jättedåligt skulle jag nog vilja säga. Men jag kämpar på! Nästa fredag är det prov och jag har massa kapitel som jag måste hinna räkna och dessutom ska jag hinna repetera allt också.. lycka till Jennie! 

Har tagit sista dosen dukoral nu i alla fall. Jag hade typ förfinat smaken i tanken men fyfan det smakar verkligen inte bra! Tröstar mig med att det skyddar mot kolera till cirka 85% samt halverar risken för turistdiarré så det känns ändå värt det, sånt man vill skydda sig mot i möjligaste mån! Dessutom har jag inte fått några biverkningar av malariaprofylaxet lariam så nu kan jag andas ut! 


2 oktober

2013-10-02 | 08:28:50 | Volontär, Ghana | Kommentarer (0)
En tuff dag idag, en jobbdag! Hade varit skönt med lite sovmorgon och en heldag för att kunna plugga men jag vet att jag kommer att uppskatta att ha lite pengar på kontot när jag kommer hem från Ghana också! Så jag får försöka plugga vid andra tillfällen istället. 

Igår var jag och mamma och handlade resehandduk, adapter, en ny pannlampa och massa böcker bland annat, allt inför Ghana. Kanske kan visa allt som jag har köpt speciellt inför resan sedan innan jag åker iväg! Köpte även en Moleskine, en skrivbok som jag har tänkt använda som dagbok där nere. Jag har velat ha en jättelänge och nu när det är ett speciellt tillfälle så passade jag på, så glad! 

Nu är det exakt två veckor kvar till jag kommer irra runt själv på Arlanda... Tjohoo!